Voet en houding

Wat doet de voetstand met de houding en hoe lost u houdingproblemen op vanuit de voet?


Bewegingsspecialisten (oefentherapeuten en fysiotherapeuten) en voetspecialisten weten dat de voet de basis is van onze houding en het daaraan gekoppelde functioneren in de ruimte.

Maar wat is nu precies het verband tussen onze voet en onze houding en beweging? En hoe verandert de houding wanneer de stand van de voet verandert, bijvoorbeeld door pathologie of schoeisel? Zowel biomechanisch als proprioceptief zijn hier duidelijke verklaringen voor te geven. Een interessant gegeven is dat, net als bij de romp, de stabiliteit van de voet de hele bewegingsketen beïnvloedt. Hoe kunt u als therapeut de principes van core stability toepassen op de voet en hoe kunt u voet- en houdingsklachten beïnvloeden met gerichte trainingen van de voetspieren? In het kader hiervan zou je je af kunnen vragen of het dragen van schoeisel bij de zich ontwikkelende voet wel zo verstandig is.

Doelstelling

In een nascholingscursus van 2 dagdelen leert u de nieuwste inzichten in de relatie voet-houding. Naast een theoretische onderbouwing gaat u in de cursus aan de slag met praktische oplossingen voor houdingsproblemen vanuit de voet. Belangrijk hierbij is de opbouw van een core-stability trainingsprogramma voor de instabiele voet en houding. Daarnaast wordt aan de hand van casuïstiek naar oplossingen gezocht.

Doelgroep

De scholing is opengesteld voor: (register)podologen, podotherapeuten, fysiotherapeuten en podoposturaal therapeuten.

Docent

Gerard Barsingerhorn registerpodoloog en fysiotherapeut

Voorbereiding

Tijdens het praktijkgedeelte onderzoekt u ook bij elkaar de houding. Het kan zijn dat u (in overleg) in onderkleding moet staan. Het is daarom raadzaam een korte broek en hemd/top mee te nemen. Neemt u ook een handdoek en eventueel een badjas mee.

Locatie

Dutch HealthTec Academy (DHTA)
St.-Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Groepsgrootte

12 - 20 deelnemers

Certificering 

Certificaat

Accreditatie

KABIZ: in aanvraag
KNGF: in aanvraag

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Wilt u weten wat het programma, de scholingsdata en de kosten zijn van deze scholing? Klik op bovenstaande tabbladen of klik op onderstaande linken:
Programma van deze scholing 
Data van deze scholing
Kosten van deze scholing 
 


In twee dagdelen waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen, spijkert u uw kennis bij met de nieuwste inzichten over de relatie tussen voet en houding. Aan bod komen onder andere:
  • Relatie voettype en houding
  • Hoe beïnvloedt een standsverandering in de voet de houding, bekeken vanuit proprioceptief en biomechanisch perspectief.
  • Voet core stability

 

DagDatumTijdLokaal
Woensdag13 december 20179.30 - 12.30 uur
13.30 - 16.30 uur
T.29
T.29 

 

Lesgeld290,00
   
Vermelde bedragen gelden voor 2017 en zijn inclusief broodmaaltijd en excl. btw.