Specialisatie Kinderschoenen

Algemeen

Met een deskundig schoenadvies en eventuele schoenaanpassingen, kunt u het loop- en speelplezier van een kind vergroten, blessures voorkomen of het lopen verbeteren. Veel kinderen met voetklachten zijn geholpen met een professioneel schoenadvies. Bent u die persoon door wie zij zich laten adviseren?

Vooropleiding

Podologie semester 1 (Voetkundig Advies) of Voetkundig sportadvies. U kunt Podologie semester 1 ook gelijktijdig met de Specialisatie Kinderschoenen volgen.

De Specialisatie Kinderschoenen is een specialisatie bij onze basisopleiding Voetkundig Advies (semester 1 van het podologie traject). U volgt de specialisatie gelijktijdig met de basisopleiding, waarbij de lesstof van de specialisatie aansluit op de lessen Voetkundig Advies. Indien u de opleiding Voetkundig Advies (semester 1) of Voetkundig sportadvies al eerder heeft afgerond kunt u uiteraard de Specialisatie Kinderschoenen los volgen.

Doelstelling

Deze specialisatie verschaft u zowel de theoretische als praktische kennis die nodig is om elk kind met de juiste schoen naar huis te sturen. Tijdens de lessen wordt theorie gecombineerd met praktijk, u gaat zelf aan de slag met kinderschoenen en het aanpassen van kinderschoenen.

Docent

Tunnus Boonstra, specialist in kindervoeten en -schoenen

Locatie

Dutch HealthTec Academy (DHTA)
St. Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Groepsgrootte

min. 12 en max. 20 deelnemers

Toetsing

Bij een voldoende resultaat van zowel het examen van de opleiding Voetkundig Advies (semester 1), als het examen van de opleiding Specialisatie kinderschoenen ontvangt u het diploma Specialist kinderschoenen. Indien u niet slaagt, krijgt u de kans dit examen te herkansen. U vindt alle voorwaarden rondom toetsing en examens in het document Onderwijs- en Examenregeling (OER) op de pagina downloads. 

Studiematerialen

U ontvangt bij aanvang een reader.

Inhoud van de cursus

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Anatomie en ontwikkeling van de kindervoet
In deze cursus leert u op een kundige manier te kijken naar de kindervoet. De cursus gaat dieper in op de anatomie en de ontwikkeling van de kindervoet. Zo leert u klachten en afwijkingen aan de kindervoeten herkennen.

Samenwerken met andere disciplines
U leert te werken binnen de grenzen van uw beroep, welke afwijkingen aanleiding zijn on te verwijzen en hoe u kunt samenwerken met andere disciplines.
 
Schoenkennis, schoenanalyse en schoenadvies
U krijgt diepgaande kennis over specifieke eigenschappen van diverse kinderschoenen en schoenonderdelen. U leert de leest en schoenvorm van de kinderschoen herkennen en leert de juiste schoeneigenschappen te selecteren bij elk voettype.
De gebruikte kinderschoen geeft waardevolle informatie over de voet en het looppatroon. U leert hoe u deze informatie analyseert en gebruikt in uw advies. Het proces van analyseren en adviseren wordt vereenvoudigd met behulp van een werkprotocol.
 
Aanpassingen aan de kinderschoen
U leert door lichte schoenaanpassingen te doen, bijvoorbeeld een voetbedaanpassing, de schoen te optimaliseren voor uw klant.
 
Communicatie en cliëntbejegening
Ook de communicatieve kant van het vak komt in deze cursus aan bod. U leert te luisteren naar de werkelijke behoefte  van de ouders met betrekking tot hun wens voor de schoenen van hun kind. De communicatie met ouder en kind zijn een belangrijk onderdeel van deze specialisatie.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven met behulp van het inschrijfformulier. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Klik op bovenstaande tabbladen of op een van de onderstaande links voor:

Programma

Deze specialisatie bestaat uit 6 lessen, deze lopen gelijk op met de lessen uit de basiscursus Voetkundig Advies waarbij de kennis aansluit op de basiscursus. De specialisatie behandelt de volgende onderwerpen: 

Leerblok 1    

Tijdens deze les staat communicatie en cliëntbejegening centraal. Hoe onderzoek je de klantwens als het gaat om een kind met ouder/verzorger? Wat is de behoefte van de ouder/verzorger? U komt erachter dat u veel informatie verzamelt door goed te observeren.

Leerblok 2

Gaat over de anatomie en ontwikkeling van de kindervoet. Veelvoorkomende afwijkingen en voetklachten bij kinderen komen aan bod en u leert  wat de mogelijke schoen technische oplossingen zijn. U leert de juiste afweging maken, bijvoorbeeld tussen wat normaal of afwijkend is of tussen afwachten, behandelen of doorsturen.

Leerblok 3     

In deze les leert u de voetinspectie bij kinderen en het analyseren van het looppatroon bij kinderen. U leert beenstanden te beoordelen, kindervoeten opmeten en de gedragen schoenen te beoordelen.

Leerblok 4

In deze les leert u alles over kinderschoenen, welke kinderschoenen zijn er op de markt, wat zijn de eigenschappen van de verschillende schoenen en welk soort schoen past bij welke voet. U leert kinderschoenen opmeten en een passend schoenadvies geven bij de voet.

Leerblok 5

Deze les gaat dieper in op de maakwijzes en technische eigenschappen van schoenen.

Leerblok 6

In deze les gaat u kleine aanpassingen doen, binnenzolen aanpassen en Inlays verhogen en verlagen.

Na leerblok 6 volgt het examen Specialisatie kinderschoenen.
 

 


In verband met mogelijke wijzigingen adviseren wij u voor elke les onderstaande planning te raadplegen.
 

Najaar 2020

dagdatumtijdlokaaldocentopm.
Maandag07-09-202013.30 - 16.30 uurvolgtTunnus 
Maandag14-09-202013.30 - 16.30 uurvolgtTunnus 
Maandag05-10-202013.30 - 16.30 uurvolgtTunnus 
Maandag26-10-202013.00 - 16.00 uurvolgtTunnus 
Maandag16-11-202013.30 - 16.30 uurvolgtTunnus 
Maandag30-11-202013.30 - 16.30 uurvolgtTunnus 
Maandag11-01-202110.30 - 12.30 uurvolgtAvPExamen
 

  
 
Lesgeld611,00
   
Betaling van het lesgeld kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 162,75 (incl. € 10,00 incassokosten per termijn).
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. examen en excl. btw.