Semester 2: Anatomie en diagnostiek


Deze module biedt uitgebreide kennis van de anatomie van de voet en maakt u bekwaam om anamneses af te nemen en diagnostisch onderzoek uit te voeren in verband met klachten aan voet en enkel. De praktische oefeningen zijn gericht op beheersing van beeldvormende technieken, functieonderzoek en communicatie met cliënt en verwijzer.

Vooropleiding

Podologie semester 1 (Voetkundig Advies), Voetkundig sportadvies en Orthopedisch Schoentechniek

Opleidingsduur en studiebelasting

12 leerblokken; per leerblok een practicumsessie van 3 uur. De module kunt u afronden in het tijdsbestek van een half jaar.

Naast het contactonderwijs besteedt u ongeveer per dagdeel contactonderwijs 16 uur aan thuisstudie. Dit is een gemiddelde, dit is mede afhankelijk van uw voorkennis, leerstijl en ervaring. 

Stage

In dit semester loopt u 1 dagdeel stage (observatie) in de praktijk van een registerpodoloog of podotherapeut. Een adres van een registerpodoloog vindt u op de website van Stichting LOOP of van een podotherapeut op de website van de NVvP

Docent

Gijsbert Lalkens, podotherapeut, MSU echografist 

Studiebenodigdheden

Op de website van Studystore vindt u een overzicht van de verplichte en aanbevolen boeken en materialen. Kies op deze site voor het semester dat u gaat volgen. De verplichte boeken en materialen dienen voor aanvang van de opleiding in uw bezit te zijn. 

Groepsgrootte

15 - 20 deelnemers

Toetsing

U doet aan het eind van dit semester tentamen, bij het programma kunt u zien waar het tentamen uit bestaat. Indien u dit tentamen niet haalt, kunt u het herkansen. U vindt alle voorwaarden rondom toetsing en examens in het document Onderwijs- en Examenregeling (OER) op de pagina downloads

Locatie

Dutch HealthTec Academy
St.-Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Inschrijven

U kunt zich inschrijven met behulp van het inschrijfformulier. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Klik op bovenstaande tabbladen of op een van de onderstaande links voor:

 
In dit semester staat de anatomie van voet en enkel centraal: 

Leerblok 1
Inleiding in de podologie met medische terminologie.

Leerblok 2
Gaat over de anatomie van de voet: botten en gewrichten.

Leerblok 3
Gaat over de spieren van voet en onderbeen.

Leerblok 4
Gaat over ligamenten, bursae en het capiton.

Leerblok 5
Gaat over zenuwen, het bloedvatenstelsel en de huid.

Leerblok 6 
In dit leerblok wordt de basis gelegd voor inzicht in de biomechanica van de voet. Daarbij worden de fysiologie van de normale voet en de diagnostische beeldvormende technieken voor de voet behandeld. 

Leerblok 7
Gaat over de verschillende typen pes planus en pes cavus (resp. platvoet en holvoet).

Leerblok 8
Excursie naar de anatomische snijzaal van het UMC Utrecht. De eerder behandelde anatomie wordt herhaald en u verdiept zich in de geschiedenis van de anatomie.

Leerblok 9
Gaat over de anamnese en diagnostiek in het podologisch onderzoek met functieonderzoek van voet en enkel.

Leerblok 10
Gaat over klinisch meten en functieonderzoek van voet en enkel.

Leerblok 11
Gaat over de systematische benadering van een gezondheidsprobleem en het functieonderzoek van voet en enkel wordt herhaald.

Leerblok 12
Bestaat uit een tentamen met de volgende onderdelen: 

  • Samenvatting anatomie voet en enkel
  • Een kort stageverslag van uw bezoek aan een podologiepraktijk
  • Functieonderzoek (praktijk)
  • Kennistoets


Helaas is semester 1 in het voorjaar 2020 niet doorgegaan i.v.m. corona.
Daardoor hebben we geen groep die met semester 2 start in het najaar 2020. In het voorjaar 2021 (start februari) zullen we semester 2 dan weer inplannen. Zodra die lesdata bekend zijn, zullen we die hieronder aangeven.

 

Voorjaar 2021

dag

datum

tijd

lokaal

opmerkingen

      

 
Lesgeld 1970,00
   
Betaling kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 502,50 (incl. € 10,00 incassokosten per termijn).
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. tentamens en excl. btw. 

Bijkomende kosten

Voor deze opleiding zijn enkele boeken en materialen aanbevolen of verplicht. De materialen die aangeschaft zijn voor het voorgaande semester worden ook in dit semester gebruikt. Heeft u vrijstelling gekregen van semester 1 houdt u dan wel rekening met deze kosten. Informatie hierover vindt u bij het betreffende semester. Bekijk meer informatie en de kosten op de website van Studystore