Over Sportpodologie

De voeten van de sporter zijn het fundament voor zijn prestaties en zijn sportplezier. Gezonde voeten en juist gekozen sportschoeisel zijn van doorslaggevend belang voor de mobiliteit van het gehele houding- en bewegingsapparaat. Disbalans in deze basis heeft vaak sportblessures tot gevolg. Temeer doordat de dynamische belasting op gewrichten en spieren bij sport vele malen hoger is dan bij activiteiten in het algemeen dagelijks leven. 

Met een deskundig sportschoenadvies en eventuele sportschoenaanpassingen, afgestemd op de behoefte van de voet van de sporter, kunt u:

  • sportplezier verhogen
  • sportblessures voorkomen en/of verhelpen
  • sportprestaties verbeteren

De Academie voor Podologie biedt twee opeenvolgende cursussen sportpodologie:

  • Sportschoenadviseur (basiscursus van 2 dagen, met nadruk op kennis van de sportschoen en sportspecifieke bewegingen van de voet in deze schoen)
  • Voetkundig sportadviseur (8 dagen, met uitgebreide kennis van de voet en voetblessures)

Sport-voetkundig advies maakt gebruik van de kennis uit de sportpodologie.
Behoefte aan een studiegids over deze scholingen of een digitale versie van deze brochure? 

Op post-hbo niveau is er de opleiding: 

Opleiding sportpodologie

Docenten

De docenten die de lessen verzorgen op het gebied van voetkundig advies bij sport hebben een achtergrond in de sport en in de podologie. Door hun jarenlange ervaring in deze branche en in het onderwijs zijn zij in staat om u met hun kennis, inzicht en praktische hulp te begeleiden.

Ervaringen studenten

De studenten in deze opleiding zijn vaak in de sportbranche werkzaam of krijgen veel sporters in hun praktijk. Ze willen hun klanten/cliënten met sportgerelateerde klachten adequaat kunnen adviseren en zich zo onderscheiden. Lees wat Arjan, BartGeert, Ronald en Annette over deze opleiding vertellen.    

Vooruitzichten

Veel (para)medische disciplines binnen de sport, zoals voetverzorgers, (sport)podologen en sportfysiotherapeuten, maar natuurlijk ook de sportvakhandel, hebben te maken met de voet en met sportschoenen. De kennis die wij aanbieden in onze cursussen over de voet van de sporter in combinatie met sportschoenen kan een belangrijke aanvulling betekenen voor uw bedrijfsactiviteiten.
 
Naast voet- en schoenadvies in de sportschoendetailhandel is de sportpodologie bezig een centrale rol te verwerven in de wereld van zowel de professionele als de amateursport die ook steeds meer doordrongen raakt van het belang van de gezonde sportende voet en de juiste combinatie van voet-schoen-zool. Wilt u naast een gedegen sportschoenadvies met eventueel standaard hulpmiddelen ook individuele therapiezolen voor sporters aanmeten, dan is de opleiding tot registerpodoloog de aangewezen weg.
 
Als u beide cursussen (sportschoenadviseur en sport-voetkundig adviseur) heeft afgerond kunt u zich als sport-voetkundig adviseur laten inschrijven bij Stichting LOOP, de beroepsorganisatie voor de paramedische voet- en houdingszorg. (LOOP staat voor: Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie).

RTL heeft zeer illustratieve opnames gemaakt bij Excelsior Sport in Den Haag over de samenwerking tussen een sportschoenadviseur* en een sport-voetkundig adviseur*.

voorheen resp. sportschoenspecialist, sportpodoloog, zie nieuwsbericht

Bekijk hier het filmpje: