Over Podoposturale therapie

Podoposturale therapie kijkt naar de oorzaak van houdingsklachten en gebruikt de voet als instrument om de houding te beïnvloeden. Deze therapie biedt registerpodologen, podotherapeuten, de mogelijkheid om extra voldoening (en inkomsten) uit hun werk te halen.

Voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten is deze therapie een mooie uitbreiding van hun behandelingsmogelijkheden, zij kunnen deze opleiding volgen nadat zij het 2-jarige versnelde traject tot registerpodoloog succesvol hebben afgerond. 

Cliënten met zowel chronische als acute voetklachten, knieklachten, bekkenklachten, rugklachten en nekklachten kunnen daadwerkelijk geholpen zijn wanneer de oorzaak, namelijk een dysbalans in de houding- en bewegingsketen, wordt opgelost.

Voet- houdingstherapie

Podoposturale therapie is een therapie die gebruik maakt van de nauwe relatie die er bestaat tussen, zoals de naam al zegt, de voet (podo) en de houding (postuur). De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog dr. Bourdiol.

Bourdiol heeft onder andere de relatie gelegd tussen de verschillende voettypen en de daarbij behorende houdingen. Bij een pes planovalgus bijvoorbeeld staat de calcaneus in valgus, de tibia zal de calcaneus volgen en komt dus in endorotatie, het femur volgt ook in endorotatie en het gevolg daarvan is een anteversie van het bekken, etc.

Verandering van houding

Een gewenste verandering van de houding begint in de podoposturale therapie bij de voet. Zoolelementen van geringe dikte (1 tot 3 mm) op dunne inlays werken neurofysiologisch via de proprioceptie in het lichaam. Door prikkeling van de propriosensoren worden spierketens geactiveerd of geremd, hierdoor treedt onbewust een houdingsverandering op die meetbaar en reproduceerbaar is.

Veranderingen in de houding blijken uit het actieve bewegingsonderzoek, maar kunnen ook vastgesteld worden met behulp van een oppervlakte EMG-meting of met een balansmeting. Door het dagelijks gebruik van de proprioceptieve zolen neemt het lichaam de andere stand aan en ontstaat een nieuw evenwicht.

Vooruitzichten

Als podoposturaal therapeut kunt u meer klachten behandelen en beschikt u over meer behandelmogelijkheden. Daarmee krijgt uw zorg een groter bereik en ook de samenwerking met andere zorgverleners wordt haast vanzelfsprekend sterker. 

U kunt zich bij Stichting LOOP aansluiten en u zich als podoposturaal therapeut laten registreren in het kwaliteitsregister van KABIZ. Daardoor geniet u een bredere erkenning, ook door zorgverzekeraars die de behandeling door een podoposturaal therapeut vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Ga voor meer informatie over het vak van podoposturaal therapeut naar de website van Stichting LOOP, de brancheorganisatie voor de podologie.