Schoentechnische voorzieningen

 
Voet, schoen en inlegzool zijn een drie-eenheid. Als voetspecialist wilt u optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van zowel de voet, de schoen, als de inlegzool. Daarom is het een voordeel als u ook de schoentechniek beheerst.

Wilt u als voetspecialist zelf vakkundig schoenaanpassingen maken ten behoeve van OVAC (orthopedische voorzieningen aan confectieschoeisel) en OSB (Orthopedisch schoeisel klasse B, of semi-orthopedisch schoeisel)? Of in elk geval hierover kunnen adviseren en de kwaliteit ervan beoordelen? Dan is deze opleiding iets voor u. 

Doel

In deze opleiding legt u een solide basis om niet alleen te adviseren over OVAC en OSB-schoeisel, maar ook zelf orthopedische aanpassingen te doen aan het schoeisel van uw cliënt. Dit zijn podotherapeutische voorzieningen die u als voetspecialist adviseert. U kent de mogelijkheden en eigenschappen van schoenaanpassingen en u kunt deze zelf uitvoeren. Daarmee neemt u de regie in deze markt, terwijl de keuze natuurlijk aan u blijft of u uw competenties gebruikt om de schoenaanpassingen zelf te doen of deze uit te besteden, zoals u deze keuze ook hebt bij zoolvervaardiging.
 Combinatiescholing: Schoentechnische voorzieningen en digitaal zoolontwerp

De Academie voor Podologie biedt nu de combinatiescholing van "Schoentechnische voorzieningen" en "Digitaal zoolontwerp" aan.

Voet, schoen en inlegzool vormen samen een geheel. Met deze combinatieopleiding van in totaal 12 dagdelen kunt u zich onderscheiden met een zeer compleet voetzorgaanbod waarbij u optimaal gebruik maakt van de eigenschappen en mogelijkheden van schoen en zool.

Zorgschoenspecialist

Na het succesvol doorlopen van de combinatiescholing (Schoentechnische voorzieningen en Digitaal zoolontwerp) ontvangt u het diploma Zorgschoenspecialist.

Lees meer over de scholing Digitaal zoolontwerp.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor registerpodologen, podotherapeuten, podoposturaal therapeuten.

Docenten

Harry Klunder, registerpodoloog
Rien van der Vleuten, ortopedisch schoenmaker en registerpodoloog
Roland Koks, orthopedisch schoenmaker en registerpodoloog

Locatie

Dutch HealthTec Academy (DHTA)
St. Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Duur

De opleiding duurt 6 dagdelen, verdeeld over 6 dagen.

Groepsgrootte

Minimaal 10, maximaal 20 studenten.
Bij groepen vanaf 10 studenten wordt in de praktijklessen een extra docent ingezet en bij groepen vanaf 13 studenten wordt ook een extra praktijklokaal ingezet.

Certificering

Tijdens dit laatste practicum vindt er een theorietoets en een praktijktoets (schoentechnische aanpassingen) plaats. Bij een voldoende resultaat voor beide onderdelen ontvangt u een certificaat.

Studiematerialen

U ontvangt bij aanvang een reader.  
Daarnaast dient u zelf tenminste zes (oude) schoenen mee te nemen, waaraan u aanpassingen gaat maken.

Accreditatie

KABIZ: 19,5 punten voor registerpodologen en podoposturaal therapeuten. 

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Wilt u weten wat het programma, de scholingsdata en de kosten zijn van deze scholing? Klik op bovenstaande tabbladen of klik op onderstaande linken:

Programma van deze scholing
Data van deze scholing
Kosten van deze scholing


 
 
Het scholingsprogramma voor deze opleiding is inzichtelijk en praktisch van aard. De technische en orthopedische eigenschappen van schoenen moeten u helder voor ogen staan, zodat u deze optimaal kunt benutten. Daarbij gaat het onder andere over de leest, supplementen, de binnenzool, de schacht en sluitingen.
 
U leert over de consequenties van materialen en maakwijzen voor orthopedische eigenschappen aan schoenen, zoals stabiliteit, afwikkeling, drukontlasting, pasvorm, comfort, gewicht, etc. Zowel OSB (semi-orthopedische schoenen) als convectieschoenen kunnen dergelijke orthopedische eigenschappen hebben ofwel krijgen door aanpassingen indien de schoentechnische eigenschappen hiervoor geschikt zijn.  
 
Les 1  
In deze les maakt u kennis met de algehele schoentechniek zodat u een goed beeld krijgt hoe een schoen is opgebouwd en aan welke technische aspecten u iets kunt veranderen om de gewenste eigenschappen te realiseren.

Les 2  
Deze theorieles gaat over het plaatsen van tussenzolen met sturing en/of afwikkeling en hoe u dit in praktijk kunt toepassen. Aan bod komen onder andere: hakverhoging, hak rol, zoolverhoging, hakzoolverhoging, afwikkeling, afwikkelsturing, hakschoring, twee-fasen-afwikkeling.

Les 3  
Dit is een praktijkles waarin u oude schoenen aanpast. U leert hoe u een schoen doorzaagt om afwikkelbalk, wig, haksturingen of afwikkelsuringen te plaatsen of om een hakzoolverhoging te maken.

Les 4  
Deze theorieles gaat over het aanpassen van schachten van schoenen, maatnemen van schoenen, eigenschappen van sluitingen en het kiezen van het juiste schoeisel bij voetklachten.

Les 5  
In deze praktijkles worden de in les 4 behandelde schachtaanpassingen in praktijk geoefend.

Les 6  
Tijdens dit laatste practicum vindt er een theorietoets en een praktijktoets plaats (schoentechnische aanpassingen). Vervolgens is er tijd voor reflectie en discussie.
 


In verband met mogelijke wijzigingen adviseren wij u voor elke les onderstaande planning te raadplegen. 

Deze scholing wordt in het voorjaar 2021 weer georganiseerd. Zodra de nieuwe lesdata bekend zijn, zullen wij deze in onderstaand lesrooster aangeven.

Dag

Datum

Tijd

Lokaal

Opmerkingen

 
 
Lesgeld 995,00
   
Betaling kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 258,75 (incl. € 10,- incassokosten per termijn). 
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. toetsing en excl. btw.