Opleiding Schoentechnische voorzieningen

 
Voet, schoen en inlegzool zijn een drie-eenheid. Als voetspecialist wilt u optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van zowel de voet, de schoen, als de inlegzool. Daarom is het een voordeel als u ook de schoentechniek beheerst.

Wilt u als voetspecialist zelf vakkundig schoenaanpassingen maken ten behoeve van OVAC (orthopedische voorzieningen aan confectieschoeisel) en OSB (Orthopedisch schoeisel klasse B, of semi-orthopedisch schoeisel)? Of in elk geval hierover kunnen adviseren en de kwaliteit ervan beoordelen? Dan is deze opleiding iets voor u. 

Doelstelling

In deze opleiding legt u een solide basis om niet alleen te adviseren over OVAC en OSB-schoeisel, maar ook zelf orthopedische aanpassingen te doen aan het schoeisel van uw cliënt. Dit zijn podotherapeutische voorzieningen die u als voetspecialist adviseert. U kent de mogelijkheden en eigenschappen van schoenaanpassingen en u kunt deze zelf uitvoeren. Daarmee neemt u de regie in deze markt, terwijl de keuze natuurlijk aan u blijft of u uw competenties gebruikt om de schoenaanpassingen zelf te doen of deze uit te besteden, zoals u deze keuze ook hebt bij zoolvervaardiging.
 Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor registerpodologen, podotherapeuten, podoposturaal therapeuten.

Docenten

Roland Koks, orthopedisch schoenmaker en registerpodoloog

Locatie

Dutch HealthTec Academy (DHTA)
St. Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Groepsgrootte

Minimaal 10, maximaal 20 studenten.
Bij groepen vanaf 10 studenten wordt in de praktijklessen een extra docent ingezet en bij groepen vanaf 13 studenten wordt ook een extra praktijklokaal ingezet.

Certificaat

Tijdens de laatste les wordt een examen afgenomen, bestaande uit casuïstiek en een praktijkopdracht. Bij een voldoende resultaat ontvangt u een diploma.

Studiematerialen

U ontvangt bij aanvang een lesmap die tijdens de opleiding wordt gevuld.
 
U dient zelf zorg te dragen voor tenminste zes (oude) schoenen waaraan u aanpassingen gaat maken.

Accreditatie

KABIZ: wordt aangevraagd
ADAP: wordt aangevraagd

 
 
Het scholingsprogramma voor deze opleiding is inzichtelijk en praktisch van aard. De technische en orthopedische eigenschappen van schoenen moeten u helder voor ogen staan, zodat u deze optimaal kunt benutten. Daarbij gaat het onder andere over de leest, supplementen, de binnenzool, de schacht en sluitingen.
 
U leert over de consequenties van materialen en maakwijzen voor orthopedische eigenschappen aan schoenen, zoals stabiliteit, afwikkeling, drukontlasting, pasvorm, comfort, gewicht, etc. Zowel OSB (semi-orthopedische schoenen) als convectieschoenen kunnen dergelijke orthopedische eigenschappen hebben ofwel krijgen door aanpassingen indien de schoentechnische eigenschappen hiervoor geschikt zijn.  
 
U leert concreet de volgende aanpassingen aan schoenen zelf uit te voeren en u leert het klinische redeneren met de indicaties voor deze aanpassingen:
 • hakverhoging
 • zoolverhoging
 • hakschoring
 • hakafwikkeling
 • afwikkelbalk 
 • afwikkelbalk met sturing
 • 2 fasen afwikkeling
 • aanpassing schacht: sluiting
 • aanpassing schacht: contrefort
 • aanpassing schacht: rekken
 • aanpassing schacht: krimpen
Kennis, inzicht en vaardigheden komen in deze scholing samen in een mooi gevarieerd lesprogramma, verdeeld over zes dagen.
 
De zes dagen zijn ieder opgedeeld in:
 • dagdeel 1: casuïstiek, klinisch redeneren en adviseren
 • dagdeel 2: praktijkvaardigheden 
Tijdens de laatste les wordt een examen afgenomen, bestaande uit casuïstiek en een praktijkopdracht. 

 

 

dag

datum

tijd

lokaal

opmerkingen

     
     

Deze scholing staat nog niet gepland. Heeft u interesse in deze scholing, dan kunt u dit aan ons doorgeven via het contactformulier of door te bellen naar ons secretariaat


 
 
Lesgeld1.575,00
Zoolmaterialen150,00
Totale scholingsgelden1.725,00

Betaling kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 441,25 (incl. € 10,- incassokosten per termijn). 
Vermelde bedragen gelden voor 2019 en zijn excl. btw.