Pasvorm schoenen

Terug naar overzicht


Pasvorm schoenen

Auteur: Rien van der Vleuten
Waarom zijn schoenen met een goede pasvorm duurder?
En waarom moet je als registerpodoloog ook rekening houden met de schoen?

 
In een eerste afspraak is het belangrijk, naast een anamnese en voetonderzoek, het schoeisel van de cliënt onder de loep te nemen. Immers een goede zool in slecht (passende) schoenen is minder effectief en kan nog steeds leiden tot klachten.
 
Het mag duidelijk zijn dat de schoenen die gedragen worden, geschikt moeten zijn voor de podologische zolen. Gelukkig zijn vele schoenen al voorzien van losse inlays en dat is de oplossing. Het bestaande inlegzooltje wordt dan vervangen door de op maat gemaakte podologische zool en de pasvorm van de schoen blijft gelijk.
 

Lengtematen

Niet alle voeten zijn gelijk. Dat ondervinden wij in onze beroepsgroep dagelijks. Grofweg hebben we te maken met verschillende lengtematen en  smalle, ‘normale’ en brede voeten.
 
De lengte van de voet kunnen we over het algemeen prima kwijt in de verschillende lengtematen. Lastiger wordt het als je smalle of brede voeten hebt. Je kunt dan wel een juiste lengtemaat vinden maar die verkoopt men vaak niet in verschillende breedtes.
 
Een gemiddelde fabrikant maakt schoenen in een gemiddelde wijdte voor een gemiddelde voet. Productietechnisch is dat het goedkoopste.
Als je schoenen maakt in maat 36 t/m 41 dan heb je aan een investering in 6 leesten voldoende om alle maten te kunnen maken.
 
Maar, als pasvorm belangrijk is, maak je ook halve maten.
Dus ook maat 36½, 37½ enz. Op dat moment heb je al te maken met een investering in 11 leesten. Met die halve maten ben je in staat beter passend schoeisel te leveren en kostprijstechnisch is dat nog te overzien.


 

Wijdtematen

Als pasvorm echt belangrijk is voor de doelgroep van de fabrikant is het produceren van wijdtemaat een relatief goedkoop alternatief, en daarom vaak toegepast. Een wijdtemaat is de totale omvangsmaat van een leest.
 
De fabrikant maakt dan op dezelfde breedte meerdere wijdtematen. Die schoenen zijn alle even breed, maar hebben dan wel een grotere omvangsmaat.  Wijdtematen worden vaak aangeduid met één letter.
Bijvoorbeeld wijdte E, G, H of K.
 
Veel fabrikanten vermelden echter wel een wijdte op de doos en in de schoen maar produceren in de praktijk GEEN andere wijdtes.
Op die manier wekken zij de indruk met pasvorm bezig te zijn maar dan voor andere prijzen.

 

Breedtematen

Eigenlijk kun je het al afleiden uit het woord zelf.
Breedtematen wil zeggen dat een fabrikant de schoenen maakt op  verschillende leesten. Bijvoorbeeld een smalle, normale en een brede leest. Op die manier maak je niet alleen schoenen voor ‘normale’ voeten maar ook voor klanten met een smalle of brede voet.
De investering in leesten loopt nu op naar 33 paar voor een maatboog van maat 36 t/m 42.
 
Deze investering in leesten is mogelijk ook nog te overzien. Maar het feit dat je met verschillende breedtematen werkt, heeft nog meer financiële consequenties.
Als voorbeeld de mooie prefab zolen. Die passen niet onder elke breedtemaat. De zolen voor een smalle leest passen niet onder een normale of brede leest en vice versa. Je zult dus ook die prefab zolen in drie verschillende breedtematen moeten laten maken.
De kostprijs voor één zoolmal is zo’n  € 1.500,00 en voor 33 leesten dus een investering van ongeveer € 50.000,00.
Je kunt nu begrijpen dat dit ook geldt voor de binnenzolen, inlegzolen en voetbedden. Voor elke breedte een ander model.
En dan hebben we het steeds over één leest. Een collectie pasvormschoenen bestaat vaak uit meerdere (leest)modellen.
De werkelijke kosten worden dan een veelvoud van bovengemeld bedrag.
 
De beste merken comfortschoenen in Nederland maken op een slimme manier gebruik van zowel breedte als wijdtematen.
Om een perfecte pasvorm te garanderen maken ze per lengtemaat twee verschillende breedtematen en per breedtemaat twee verschillende wijdtematen. Dus per schoenmaat zijn er vier verschillende leesten beschikbaar.
 
Resumé
 
  • Een investering in passend schoeisel, zowel in lengtemaat als breedtemaat (en geschikt voor podologische zolen) is dus altijd duurder;
  • Passend schoeisel draagt bij aan het verhelpen van voetklachten;
  • Samenwerken met een pasvormwinkelier is belangrijk.