Voet en Houding, verbonden!

Terug naar overzicht

Voet en Houding, onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Auteur: Gerard Barsingerhorn

Voor het schrijven van dit blog toetste ik ter informatie de volgende tekst in bij google search:
‘De invloed van de voet op de houding’

320.000 resultaten, maar tot mijn stomme verbazing bijna geen hits die de relatie voet/houding verduidelijken. De enige nuttige hits kwamen uit de podoposturale hoek. Een aantal verwijzingen naar registerpodologen en podotherapeuten. Geen verwijzing naar fysiotherapeuten, een paar richting oefentherapeuten. Veel verwijzingen naar platvoeten en beenlengteverschil.

Dan maar naar PubMed. Van hetzelfde laken een pak. Veel studies met betrekking tot reumatische artritis, diabetische voet in relatie houding en beweging, maar geen nuttige artikelen die onderzoek naar de relatie van de voet met houding en beweging behandelen.

Op dit moment is er in Nederland, zover ik weet, 1 studie bezig (Podo Centrum Alkmaar onder leiding van Martin Koelman en Stichting LOOP) dat onderzoek doet naar de evidence based resultaten van podoposturale zooltjes in relatie met bekkenscheefstand.

Als leraar lichamelijke opvoeding, sportfysiotherapeut en registerpodoloog ben ik zeer geïnteresseerd in de relatie die de voet heeft met het houdings- en bewegingsapparaat. Vanuit de praktijk zag, en zie ik nog steeds, klachten ontstaan en blijven bestaan vanuit een afwijking in de kinematische keten. Deze afwijkingen hebben vaak een oorsprong in de stand en de beweging van de voet in het gangbeeld. Maar ook mobiliteit- en krachtverlies hoger in de keten kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van schade in het gehele lichaam.

Daar waar we in de medische wetenschap steeds meer naar een systeem gaan waar we steeds meer weten over een steeds kleiner deel van het lichaam, pleit ik ervoor dat er een specialist komt die zich gaat bezighouden met de gehele kinematische keten van voet tot kruin. Deze specialist moet zich bekwamen in het onderkennen van knelpunten in de individuele kinematische keten van een persoon, welke leiden tot klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Deze onderkenning zal gaan inhouden dat zowel lokaal als integraal ingegrepen kan worden in de keten. Hiervoor moet een multidisciplinaire samenwerking komen tussen registerpodologen, podoposturaal therapeuten, podotherapeuten, fysiotherapeuten, manueel therapeuten, oefentherapeuten etc.

Onderstaand een mooi voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking vanuit mijn eigen praktijk:
Vrouw; 58 jaar. Sinds enkele weken heupklachten rechts met uitstraling naar de rug.
Deze dame had de volgende hulpvraag: Wil weer kunnen wandelen > 5 km zonder heuppijn (denkt zelf aan coxartrose, met pijn lateraal posterieur).
Bij het onderzoek constateer ik het volgende: Pijnlijke R hiel (echo laat lichte fasciitis zien). Functionele hallux limitus R. Gangbeeld met afwikkeling R over laterale voetrand. Instabiliteit R SI-gewricht en blokkade L SI-gewricht. Hypertonie exorotatoren R heup.

Multidisciplinaire aanpak:
  • De registerpodoloog maakt een tijdelijke ontlastende zool voor de calcaneus en gaat aan de gang met de functionele hallux limitus (mobiliseren en afwikkelondersteuning).
  • De manueel therapeut maakt de SI-gewrichten weer normaal functionerend.
  • De fysiotherapeut behandelt fasciitis met shock wave, detoniseert de heupmusculatuur, verbetert de core stability van de rug en gaat aan de slag met het gangbeeld.
Deze mevrouw is na deze multidisciplinaire benadering geheel klachtenvrij. Ze kan weer wandelen en de heuppijn is helemaal weg.  

Ik nodig je van harte uit voor de nascholing Voet-Houding van de AvP  (13-12-2017), tijdens deze scholingsdag ga ik verder in op de kinematische aanpak van problemen in houdings- en bewegingsketens. Wanneer is wat zinvol als oplossing!