Voet krijgt weinig aandacht binnen de fysiotherapie

Terug naar overzicht


‘De voet krijgt weinig aandacht binnen de fysiotherapie’

Hij heeft een vliegende start gemaakt, Sjoerd Veenings. Lang werkzaam geweest als politieagent in Amsterdam, studeerde hij in 2013 af als fysiotherapeut aan hogeschool Thim van der Laan in Nieuwegein. En recent heeft hij zijn diploma gehaald als registerpodoloog. In zijn mooie praktijk in Assendelft vertelt hij wat zijn overwegingen waren deze stappen in zo’n relatief korte tijd te zetten.

'Een fysiotherapeut zou altijd moeten kijken naar de relatie tussen de voet en klachten hoger in het lichaam.​ Op dit moment krijg ik best veel patiënten die specifiek voor de combinatie fysiotherapie en podologie komen. Ik boor hiermee echt een mooi marktsegment aan.'

Informatie over de 2-jarige deeltijdopleiding podologie voor fysiotherapeuten
 

Erkenning zorgverzekeraars

Ik had altijd veel interesse in sport en bewegen. Dat was voor mij de reden om de opleiding tot fysiotherapeut te volgen. Toen ik mijn studie had afgerond zocht ik naar een manier om mij als fysiotherapeut te onderscheiden en meer klanten te bereiken. Daarom besloot ik aansluitend de opleiding Sportpodologie te doen. Destijds werd je dan opgeleid tot (register)sportpodoloog.

Deeltijdopleiding podologie voor fysiotherapeuten

Al snel bleek dat zorgverzekeraars dit profiel niet meer wilden erkennen en werd het voor mij duidelijk dat ik mij moest richten op de opleiding tot registerpodoloog. Op dat moment deed ik al veel in het verstrekken en aanpassen van zolen en had ik podologie al behoorlijk geïntegreerd in mijn behandelingsaanbod. Hierdoor kreeg ik via een EVC-traject enkele vrijstellingen om te starten in de versnelde deeltijdopleiding voor fysiotherapeuten.

Sjoerd Veenings, registerpodoloog en fysiotherapeut Assendelft

Voet mee in onderzoek

Ik kan wel zeggen, het was een hele klus; deze studie volgen naast mijn gezin en het opstarten van mijn eigen praktijk. Maar door goed te plannen, keuzes te maken en veel ondersteuning vanuit het thuisfront, is het gelukt. Ik ben beretrots! Natuurlijk werd tijdens mijn studie fysiotherapie wel aandacht besteed aan anatomie en pathologie, maar je merkt toch echt dat de voet nog onderbelicht is binnen de fysiotherapie. Terwijl het juist zo’n belangrijk lichaamsdeel is om aandacht aan te geven. Als ik iemand onderzoek neem ik met regelmaat de voet mee in mijn onderzoek.

Een fysiotherapeut zou altijd moeten kijken naar de relatie tussen de voet en klachten hoger in het lichaam. Zeker voor mensen die langdurige klachten hebben die bovendien lastig te behandelen zijn, is het ontzettend belangrijk om de voet mee te nemen in je behandeling. Het kan zomaar zo zijn dat de voet de oorzaak is van het feit dat de behandeling onvoldoende aanslaat en dat de klachten daardoor steeds terugkomen.

Full-contact-zolen Poussou

Voordat ik registerpodoloog was, werkte ik veel met zolen van Poussou. Een mooi systeem waarmee je een soort full-contact-zool kunt maken. Deze zolen zijn vooral ondersteunend en leveren voor sporters goede oplossingen. Voor deze groep gebruik ik deze zolen nog steeds. Maar daarnaast maak ik podologische zolen op maat. Ik maak ze momenteel nog zelf, maar ik vind het best arbeidsintensief en overweeg ze door een externe partij te laten maken.

Werkplaats podologie

Wielrenners en huisartsen

Op dit moment krijg ik best veel patiënten die specifiek voor de combinatie fysiotherapie en podologie komen. Ik boor hiermee echt een mooi marktsegment aan. Als iemand bijvoorbeeld met heupproblemen komt dan maak ik via mobilisatie de heup los en geef ik oefeningen mee. Alleen als de klacht uit de voetstand komt, dan heeft het allemaal niet zoveel zin. In dat geval stel ik voor om te kijken of een zool ook (tijdelijk) ondersteunend kan werken. Maar het is echt niet zo dat iedereen bij mij een zool krijgt, als een zool niet nodig is dan verstrek ik hem ook niet.

Oefenzaal Fysiosteps

Mijn praktijk loopt al heel behoorlijk terwijl ik het nog niet heel actief heb gepromoot. Zo wil ik nog contact gaan zoeken met huisartsen en mij aanmelden voor het zogeheten voetennetwerk. Ook wil ik mij nog meer op de voetklachten van wielrenners gaan richten, voor deze groep worden nog weinig specifieke zolen op maat gemaakt. Plannen genoeg en na behoorlijk wat studiejaren wil ik de komende tijd dus vooral mijn aandacht gaan richten op het verder ontwikkelen van mijn praktijk!