Zie de mens als geheel - docent aan het woord

Terug naar overzicht


‘Blijf de mens als geheel zien’

Zittend aan de keukentafel in zijn huis dat grenst aan zijn praktijk in Baambrugge, vertelt Gerard Barsingerhorn - docent aan de Academie voor Podologie - waarom hij inmiddels bijna 15 jaar geleden koos om podologie te combineren met fysiotherapie.

'Ik kan niet anders zeggen dat ik vind dat podologie een mooie aanvulling is op het vak van fysiotherapeut. Ik ontvang komend najaar heel graag een nieuwe groep fysiotherapeuten in mijn lokaal in Utrecht.'

Informatie over de 2-jarige deeltijdopleiding podologie voor fysiotherapeuten

Praktijk met oefenzaal

Hij neemt ons eerst mee in zijn beginjaren als fysiotherapeut:
Ik heb nu al 37 jaar een eigen fysiotherapiepraktijk waarvan de laatste 21 jaar met een oefenzaal. Ik merkte destijds al dat beweging erg belangrijk is als preventief en curatief middel. Naast mijn praktijkruimte waar ik mensen behandel, heb ik een oefenzaal met fitnessapparatuur laten maken. Daar ontvang ik gemiddeld zo’n 28 groepen per week. Dit zijn kleine groepen van 7-10 patiënten die onder begeleiding van een fysiotherapeut zowel curatief als preventief sporten. De achtergrond van deze groepen is heel divers, hun leeftijd varieert van 40 tot 80 jaar, sommigen komen om te revalideren, anderen komen omdat ze een chronische aandoening zoals reuma hebben.

Oefenzaal praktijk Gerard Barsingerhorn

Trainen op een instabiele voet?

Zo’n 20 jaar geleden verstrekte ik al inlegzolen aan mijn patiënten als ik het gevoel had dat de oorzaak van de klacht in de voet te vinden was. Ik kreeg veel sporters in mijn praktijk en zag regelmatig dat ze met terugkerende klachten in knie, heup en rug kwamen. Je ziet bijvoorbeeld dat wanneer iemand de voet niet goed afwikkelt, ook klachten hogerop in het lichaam ontstaan. Eigenlijk is dit best logisch, je kunt wel heel veel trainen maar als het lichaam op een instabiele voet staat dan heeft het nog geen effect.

Gerard Barsingerhorn in zijn praktijk in Baambrugge 

Ik liet de steunzolen door Footconnection in Culemborg maken. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om de opleiding tot registerpodoloog in een versneld traject te gaan volgen. Dit heb ik met beide handen aangegrepen omdat ik nog meer wilde weten over de relatie tussen de voet en klachten hoger in het bewegingsapparaat. En ik zag mogelijkheden om mijn omzet te vergroten als ik zelf zolen kon gaan verstrekken. Het was best bijzonder dat ik hier destijds al iets mee deed. In de opleiding tot fysiotherapeut was nul aandacht voor de voet. En ik zie dat nog steeds, zowel de blik van de fysiotherapeut als de huisarts houdt op bij de enkel en pols. De handen en de voeten zijn best ingewikkelde onderdelen van het menselijk lichaam met veel verschillende pezen, spieren en botten.

Voetentraining

Een steunzool kan de stabiliteit bieden die de voet niet heeft. Nog beter is het als de patiënt de voet gaat trainen om de voet sterker te maken. Ik heb een aantal fysiotherapeuten intern opgeleid die in staat zijn deze training aan te bieden. We maken dan een behandelplan op waarin wij de training van de voet opnemen, gedurende het traject wordt de ondersteuning door de steunzool steeds kleiner gemaakt en de voet sterker gemaakt. Deze combinatie is heel interessant voor de fysiotherapeut en natuurlijk van grote meerwaarde voor de patiënt.

Behandelruimte praktijk in Baambrugge

Totaalplaatje

De patiënten in mijn praktijk komen heel specifiek voor mijn diversiteit in behandelingsaanbod. Eigenlijk krijg ik weinig verwijzingen van specialisten of huisartsen. Vaak horen ze het van buren of vrienden dat die bij mij goed geholpen zijn en komen dan vanzelf bij mij.

Ik vind het belangrijk dat wij de mens als mens blijven zien en niet alleen kijken naar de klacht of aandoening. Om mij heen zie ik vaak dat er alleen gefocust wordt op de klacht en niet naar de gehele mens wordt gekeken. De klacht wordt behandeld maar er wordt niet gekeken waar hij vandaan komt om zo de oorzaak aan te pakken. Het mooiste is als ik patiënten kan behandelen die niet meer hoeven terug te komen omdat ze eindelijk van hun klacht af zijn!