Blog: 2 paar sportschoenen wel of niet?

Terug naar overzicht

'Heb ik 2 paar sportschoenen nodig en moeten dat dezelfde zijn?'

Auteur: Joop Creemers, docent in het vakgebied sportpodologie 

Heb ik wel of niet een tweede paar sportschoenen nodig? Zo ja, neem ik dan dezelfde?
Een vraag die veel lopers zichzelf stellen en waarop de literatuur uiteenlopende antwoorden geeft. Eerst maar eens kijken naar het eerste gedeelte van deze vraag:

2de paar sportschoenen wel of niet nodig?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we enkele aspecten van de schoen bekijken. Een belangrijk onderdeel van de schoen dat verantwoordelijk is voor het opvangen van belasting, is de tussenzool en de eventuele dempingsunit van de schoen. Beide vervormen onder invloed van de belasting. Deze vervorming en met name de ‘terugveermogelijkheid’ bepaalt de duurzaamheid en belastbaarheid van de schoen. Voorbeeld: als je op een ballon springt, dempt hij één keer en daarna naar alle waarschijnlijkheid niet meer. Je kunt hem één keer gebruiken. Op een matras kun je veel vaker springen voordat deze zichtbaar ‘slijt’ (niet meer terugveert).
 
Het materiaal van de tussenzool is bij een goede sportschoen zeer duurzaam. Het gebruikte materiaal komt na te zijn ingedrukt (lees belast) snel in zijn oorspronkelijk vorm terug. Echter na 1 uur sporten levert zelfs het beste tussenzoolmateriaal wat in op ‘terugveer-eigenschappen’. In de praktijk duurt het ongeveer 48 uur voordat het materiaal helemaal is ‘hersteld’. Daarna is de tussenzool weer optimaal te gebruiken.

Dit laatste aspect levert ons het antwoord dat we zoeken. 48 uur zijn 2 dagen, dus een sporter kan in principe de sportschoenen om de dag gebruiken. Oftewel 3-4 keer per week kun je op één paar schoenen lopen zonder ze extra snel te verslijten en zonder in te leveren op de gebruikelijke kwaliteit van demping en veerbaarheid van de schoen. Gaat een sporter meer dan 4 keer in de week lopen dan kan de tussenzool niet meer optimaal herstellen en zal een volgende belasting de schoen sneller doen slijten.
 
Indien een sporter vaker dan 3-4 keer per week en binnen 48 uur optimaal van zijn sportschoenen gebruik wil maken, dan is het raadzaam een tweede paar schoenen aan te schaffen.

Twee paar dezelfde sportschoenen?

Deze vraag zorgt voor de meeste discussie onder deskundigen.
Sommige auteurs zeggen: “Nee, niet dezelfde schoenen nemen, want dan wennen de spieren van de voet en het onderbeen aan de belasting, c.q. de schoen.” Andere auteurs beweren juist het tegendeel: “Hou het bij dezelfde schoenen als je een tweede paar neemt.”
Onder de laatste groep schaar ik mijzelf en ik zal proberen uit te leggen waarom.


Voordat een sporter gaat nadenken over een tweede paar schoenen is het van belang eerst te kijken naar het eerste paar, zijn deze de juiste? Passen deze biomechanisch optimaal bij de eisen van de loopstijl van de sporter (goede afwikkeling, voldoende stabilisatie) en bevallen ze goed qua pasvorm en loopcomfort? (De complete definitie is voor de context van dit verhaal veel te lang, maar de essentie moge duidelijk zijn).
Ik ga ervan uit dat er maar één ideale, functionele schoen is voor de desbetreffende sporter. Daarbij geldt dat
indien twee verschillende typen schoenen zowel biomechanisch als pasvorm-technisch met elkaar overeenkomen dit als één functioneel model mag worden beschouwd. (De kans dat dit laatste in de praktijk voorkomt is nagenoeg nihil.)

Contactlenzen en sportschoenen

Stel dat ik nu eens de vergelijking maak met een bril of contactlenzen. Niemand haalt het in zijn hoofd om een tweede bril of contactlens met andere sterkte te nemen om tegen te gaan dat de ogen misschien zouden wennen aan het correctiemiddel, of sterker nog omdat de spieren van de ogen zouden wennen. Men kan meer ontspannen kijken en/of lezen. Juist doordat de spieren zich niet meer zoveel hoeven in te spannen kunnen we het kijken langer volhouden (zonder dat we bijvoorbeeld vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn krijgen). 
 
Vertaal je bovenstaand verhaal naar de sportschoen dan beantwoord je automatisch het tweede gedeelte van onze vraag: Indien een sporter ‘de goede schoen’ heeft gevonden en hij sport vaker dan 3-4 keer per week en binnen 48 uur, dan is het een goed idee dezelfde schoenen als tweede paar schoenen aan te schaffen.
In de praktijk levert dit nog weleens problemen op, omdat de modellen van de sportschoenen erg snel wisselen. Een goede sportschoenadviseur kan u echter hierbij helpen. Hij/zij weet welk model het beste te vergelijken is met uw vorige model. Let op: Dit hoeft niet binnen hetzelfde merk te vallen. Sommige ‘opvolgers’ zijn helaas geen ‘opvolgers’.

Wilt u ook de juiste adviezen aan sporters kunnen geven, bekijk dan eens de cursussen sportschoenadvies en voetkundig sportadvies