Vlog: Wat is een goede kinderschoen?

Terug naar overzicht

Vlog: Wat is een goede kinderschoen?

Docent Yvonne Bontekoning schreef een blog over kindervoeten, bij dit blog heeft ze ook een informatief vlog gemaakt over de kinderschoen:
 

Onderstaand nog een deel uit dit blog: 

Kinderschoenen

Vrijwel elke Nederlander groeit op met het idee dat goede (lees stevige en de juiste maat) kinderschoenen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de kindervoet. De onderliggende gedachte hierbij is dat goede schoenen als een ondersteunende mal fungeren voor de juiste ontwikkeling van de voet. Het effect van schoeisel op de vorming van de mediale voetboog is beperkt onderzocht.

De onderzoeken die zijn gedaan naar verschillende soorten schoeisel laten zien dat de mediale voetboog zich vormt ongeacht het dragen van gewoon, ondersteunende of orthopedisch schoeisel. Daarentegen zijn er enkele andere onderzoeken waarin de voeten van kinderen die vaak schoenen dragen wordt vergeleken met de voeten van kinderen die vaak op blote voeten lopen. Deze onderzoeken laten zien dat de ontwikkeling van de mediale voetboog kan worden belemmerd door het dragen van schoenen. Het aantal platvoeten is hoger is bij de geschoeide kinderen van dezelfde leeftijd t.o.v. leeftijdgenootjes die blootsvoets lopen. In de groep 13- jarigen had slechts 2,8% van de blootvoets lopende kinderen platvoeten. In de groep kinderen die schoenen droegen was dit 8,6%. De 2 groepen waren gelijk: kijkend naar gewicht en andere factoren die invloed hebben op platvoeten.

Sachithanandam en Joseph (1995) vonden in een onderzoek onder 1846 volwassenen dat het aandeel platvoeten groter is als men voor het 6e levensjaar al schoenen droeg.