Registerpodoloog versneld module 1


In deze module maakt u eerst kennis met het profiel van voetkundig adviseur en de podoloog om vervolgens snel de diepte in te gaan in de podologie. Aan bod komen: de kenmerken van diverse typen schoeisel, voet- en schoeninspecties, uitgebreide anatomie en fysiologie van de voet, gerelateerd aan voetafwijkingen en -aandoeningen. U verdiept zich in de podologische adviezen en behandelingen bij de risicovoet (diabetische voet, reumatische voet, geriatrische voet en andere aandoeningen). Tijdens de practica krijgt u vaardigheden aangeleerd voor het vervaardigen van individuele therapiezolen en siliconen ortheses en het toepassen van tape- en vilttechnieken.
 
Het vervaardigen van individuele zolen leert u middels de CAD-CAM techniek. U leert hoe u digitaal een effectieve zool ontwerpt, die in een Podolab machinaal wordt gefreesd. Tijdens praktijklessen leert u technieken om een machinaal gefreesde zool handmatig af te werken en aan te passen.
Tijdens deze module staat een bezoek aan de anatomische snijzaal van het academisch ziekenhuis in Utrecht op het programma. De module wordt afgesloten met een tentamen.

Vooropleiding

De opleiding is bedoeld voor fysiotherapeuten die in het bezit zijn van het diploma Algemeen fysiotherapeut. Ook oefentherapeuten die in het bezit zijn van een geldig diploma (Mensendieck/Cesar) komen in aanmerking voor deze versnelde opleiding. Over eventuele deelname aan dit versnelde traject na andere opleidingen en werkervaring kunt u contact opnemen met het secretariaat. 

Opleidingsduur en studiebelasting

De contacturen van deze module beslaan 22 dagdelen (incl. tentamen). De e-learning van module 1 van de versnelde opleiding correspondeert met de semesters 1 t/m 5 uit het reguliere traject.

Naast het contactonderwijs besteedt u ongeveer per dagdeel contactonderwijs 16 uur aan thuisstudie. Dit is een gemiddelde, dit is mede afhankelijk van uw voorkennis, leerstijl en ervaring. 

Docenten

Gerard Barsingerhorn (theorie), fysiotherapeut en registerpodoloog
Harry Klunder (zoolvervaardiging), registerpodoloog

Studiebenodigdheden

Op de website van Studystore vindt u een overzicht van de verplichte en aanbevolen boeken en materialen. Kies op deze site voor semesters 1 t/m 5. De lesstof uit deze semesters van het reguliere traject komen in deze module aan bod. De verplichte boeken en materialen dienen voor aanvang van de opleiding in uw bezit te zijn. 

Bovendien is het verstandig dat u zorgt voor een plek waar u terecht kunt voor zelfstandig oefenen van zoolvervaardiging.

Groepsgrootte

12 - 20 deelnemers

Toetsing 

U doet aan het eind van deze module een tentamen, bij het programma kunt u zien waar het tentamen uit bestaat. Indien u dit tentamen niet haalt, kunt u het herkansen. U vindt alle voorwaarden rondom toetsing en examens in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) op de pagina downloads

Locatie

Dutch HealthTec Academy
St.-Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Inschrijven

U kunt zich inschrijven met behulp van het inschrijfformulier. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Klik op bovenstaande tabbladen of op een van de onderstaande links voor:

 
Naast de volledige e-learning van semester 1 t/m 5 van het reguliere opleidingstraject tot registerpodoloog volgt u tijdens deze eerste module van het versnelde traject 22 contactlessen (practica) van elk een dagdeel op de opleidingslocatie, onder deskundige begeleiding van docenten. Tijdens deze lessen kunt u uw vragen stellen over de lesstof in de e-learning en deze momenten worden met name benut om vaardigheden te leren die u thuis of in uw praktijk kunt oefenen en toepassen. 

In deze module ligt tijdens de lessen de nadruk op: 

 • anatomie van voet en enkel (herhalen, aanvullen, opfrissen)
 • pathologie van voet en enkel (herhalen, aanvullen, opfrissen)
 • functieonderzoek van voet en enkel (herhalen, aanvullen, opfrissen)
 • voet- en schoeninspectie
 • podogrammen (beeldvormende technieken, statisch en dynamisch)
 • schoenadvies
 • speciaal schoeisel
 • standaard hulpmiddelen voor de voet
 • complicaties risicovoet (reuma, diabetes, oncologie, geriatrie)
 • casuïstiek voorvoetklachten
 • casuïstiek middenvoetklachten
 • casuïstiek achtervoetklachten
 • casuïstiek tendinopatieën
 • casuïstiek reumatische voet
 • casuïstiek diabetische voet
 • casuïstiek oncologische voet
 • casuïstiek geriatrische voet
 • eigenschappen van materialen en elementen in therapiezolen
 • zolenplannen opstellen
 • digitaal modelleren CAD-CAM zool
 • handmatig afwerken en aanpassen gefreesde zool
 • tape- en vilttechnieken
 • siliconen orthesetechnieken
Tijdens het laatste dagdeel legt u een theorietentamen af voor deze module. Tijdens de module legt u twee praktische tentamenonderdelen af (proeve van bekwaamheid): vervaardigen siliconen orthese en gericht voetonderzoek van de risicovoet.

 

In verband met mogelijke wijzigingen adviseren wij u voor elke les onderstaande planning te raadplegen. 

Deze scholing wordt in het najaar 2020 weer georganiseerd. Zodra de nieuwe lesdata bekend zijn, zullen wij deze in onderstaand lesrooster aangeven.
 

dag

datum

tijd

lokaal

opmerkingen

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
      
 
Lesgeld3355,00
   
Betaling van het lesgeld kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 848,75 (incl. € 10,00 incassokosten per termijn).
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. tentamens en excl. btw. 

Bijkomende kosten 

Voor deze module moet u in het bezit zijn van de verplichte materialen en boeken voor de semesters 1 t/m 5 uit het reguliere vierjarige traject. Zie ook de informatie bij Algemeen/Studiebenodigheden en op de site van Studystore