Van klacht tot diagnose

Training klinisch redeneren

Een juiste diagnose is de eerste stap naar een effectief behandelplan. In de eerstelijnszorg heeft u hier dagelijks mee te maken. Deze cursus biedt u een digitale trainingstool en praktische oefeningen waarbij u effectief uw vaardigheden in het klinisch redeneren traint.

Misschien denkt u: ‘Dat kan ik toch al?’ Ja en nee. Natuurlijk heeft u dit geleerd tijdens uw opleiding, maar het blijkt dat zorgprofessionals na verloop van tijd de neiging hebben meer op intuïtie te handelen – op de automatische piloot. Dan ga je diagnoses missen. Het kan heel nuttig zijn uw kennis en vaardigheden van het klinisch redeneren regelmatig op te frissen, te versterken en uit te breiden met nieuwe differentiële diagnoses. Dat kan met deze training.
 

Doelstelling

Deze cursus geeft u de handvatten om efficiënt tot een juiste podologische diagnose te komen. Met behulp van een hiervoor ontwikkelde online trainingstool traint u uw vermogen om klinisch te redeneren.
 
De volgende vaardigheden staan centraal:
 • differentiaaldiagnoses stellen
 • anamnesevaardigheden
 • lichamelijk onderzoek verrichten
 • bewegingsonderzoek van: algemeen pijnlijk gewricht, pijnlijke voet en pijnlijke enkel
Training klinisch redeneren

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor registerpodologen, podotherapeuten en podoposturaal therapeuten.

Docent

Robert Wonink, triagist polikliniek orthopedie en docent AvP/MSU voet en enkel.

Voorbereiding

Na bevestiging van deelname ontvangt u meteen uw inlog op Podokompas en kunt u al beginnen met uw training. 
 
Deze bijscholing maakt gebruik van een online trainingstool (Podokompas), deze is voor trainingsdoeleinden ontwikkeld door Robert Wonink. Deze is bedoeld om kennis en begrip te vergroten over klachten van het steun- en bewegingsapparaat, specifiek: voet en enkel. De nadruk van deze training ligt op het leren omzetten van theoretische kennis naar praktisch klinisch redeneren.
 
De kracht van trainen zit in het herhalen, de kennis moet 'in het eigen systeem' opgenomen worden. Daarom wordt u gevraagd zich met behulp van Podokompas voor te bereiden voordat u op de trainingsdag komt.

Studiebenodigdheden

 • U ontvangt na bevestiging van deelname een inlog voor de digitale trainingstool Podokompas.
 • Aanbevolen (niet verplicht): De trainingstool is gebaseerd op het boek Probleemgeoriënteerd denken in de orthopedie door G.T. Ensing et al. ISBN 9789058980601. Wij raden u aan dit boek als naslagwerk aan te schaffen.

Locatie

Dutch HealthTec Academy
St.-Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Duur

1 dag, bestaande uit 2 dagdelen

Groepsgrootte

Min. 9, max. 12 deelnemers

Certificaat

Bewijs van deelname

Accreditatie

KABIZ: wordt aangevraagd

Inschrijven

U kunt zich inschrijven met behulp van het inschrijfformulier. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.
 
Klik op bovenstaande tabbladen of op een van de onderstaande links voor:
Programma van deze scholing
Data van deze scholing
Kosten van deze scholing

 

De training is als volgt opgebouwd:

Webtraining: u krijgt de inloggegevens voor een online trainingstool, u kunt meteen thuis aan de slag met een oefening in het klinisch redeneren bij klachten van voet en enkel.
 • Dagdeel 1: tijdens het eerste dagdeel van de trainingsdag krijgt u een introductie met een aantal casussen die u door de docent wordt aangereikt en waarmee u aan de hand wordt genomen in het klinisch redeneren van klacht tot diagnose.
 • Dagdeel 2: tijdens het tweede dagdeel krijgt u een serie praktische trainingen, in de vorm van rollenspellen onder begeleiding van de docent:
 • training anamnese afnemen
 • training lichamelijk onderzoek
 • training differentiaaldiagnoses
 • training bewegingsonderzoek
Webtraining en toetsing: thuis maakt u uw webtraining af in voorbereiding op de toets; deze toets maakt u thuis.
U kunt een jaar lang zonder extra kosten gebruik blijven maken van de trainingstool, zodat het klinisch redeneren u ‘in het bloed gaat zitten’.

‚ÄčDeze scholing staat nog niet gepland. Heeft u interesse in deze scholing, dan kunt u dit aan ons doorgeven via het contactformulier of door te bellen naar ons secretariaat. 
 

DagDatumTijdLocatie/lokaal
    
 
 
Lesgeld   
   

Vermelde bedragen gelden voor 2018 en zijn excl. btw, inclusief een jaar lang toegang tot de webtraining