Digitaal zoolontwerp

Therapiezolen digitaal modelleren en 3D printen
 

Steeds meer voetspecialisten zetten Cad Cam therapiezolen in bij voetklachten. Met Cad Cam maakt u op efficiënte manier zolen op maat voor uw klanten. De ontwerpen bewaart u in een digitaal archief en zijn gemakkelijk aan te passen of te reproduceren.
In zes lessen maakt u zich het digitaal ontwerpen van een therapiezool eigen; van de basiskennis van de ontwerpsoftware tot het digitaal aanpassen van de elementen aan de voet van uw cliënt en het afwerken en afleveren van de zool. 

3D printen van therapiezolen           

Als enige opleider in Nederland krijgt u bij de Academie voor Podologie ook een introductie in het 3D printen van therapiezolen. Deze techniek is de toekomst! Het is geluidsvriendelijker, produceert minder afval en er is minder ruimte nodig voor het productieproces. Na deze cursus kunt u een zoolontwerp maken dat ook geschikt is voor de 3D printer.

Combinatiescholing: Digitaal zoolontwerp en Schoentechnische voorzieningen

De Academie voor Podologie biedt nu de combinatiescholing van "Digitaal zoolontwerp" en "Schoentechnische voorzieningen" aan.

Voet, schoen en inlegzool vormen samen een geheel. Met deze combinatieopleiding van in totaal 12 dagdelen kunt u zich onderscheiden met een zeer compleet voetzorgaanbod waarbij u optimaal gebruik maakt van de eigenschappen en mogelijkheden van schoen en zool.

Zorgschoenspecialist

Na het succesvol doorlopen van de combinatiescholing (Digitaal zoolontwerp en Schoentechnische voorzieningen) ontvangt u het diploma Zorgschoenspecialist.

Lees meer over de scholing Schoentechnische voorzieningen.

Doel

In 6 lessen leert u hoe u met vertrouwen Cad Cam kunt inzetten in uw praktijk. Van basiskennis van de ontwerpsoftware tot het optimaliseren van de zool en het afwerken en afleveren van de zool in de schoen. Daarnaast maakt u kennis met 3D printen van therapiezool. Na deze cursus kunt u een zoolontwerp maken dat ook geschikt is voor de 3D printer. Een doelgerichte cursus met focus op de kwaliteit van de zool. Na het volgen van de cursus kunt u gemakkelijk in een bestaande praktijk instromen en kunt u zich aanpassen op de verschillende pakketten in de praktijk.

Doelgroep

De heldere video-instructie en gebruikersvriendelijke omgeving maken de cursus toegankelijk voor elk niveau. Gaandeweg stijgt het niveau en gaat u dieper op de stof in en duikt u tevens dieper in de applicatie. Hierdoor vinden ook voetspecialisten die hun digitale ontwerp willen perfectioneren uitdaging in de practica met ervaren docenten.
De cursus is opengesteld voor registerpodologen, podotherapeuten en podoposturaal therapeuten.

Docenten

Harry Klunder, registerpodoloog
Roland Koks, orthopedisch schoenmaker en registerpodoloog

Locatie             

Deze scholing wordt online gestart. De toetsen worden afgenomen in de DHTA aan de St.-Laurensdreef 22 te Utrecht.

Duur

De opleiding duurt 6 dagdelen, verdeeld over 6 dagen.

Groepsgrootte

Minimaal 12, maximaal 20 studenten.

Certificering

In het laatste practicum legt u een praktijktoets af. De praktijktoets bestaat uit het afwerken van gefreesde zolen. Bij een voldoende resultaat voor dit onderdeel ontvangt u een certificaat.

Studiematerialen

U werkt tijdens deze opleiding met modelleersoftware van AvP. Deze software is op een universele manier geschreven en geeft u een goede basis om na uw opleiding met een modelleersoftware naar keuze te kunnen werken. De modelleersoftware is een plug-in op de ontwerpsoftware Rhinoceros (Rhino) 6, de basis voor veel ontwerp plug-ins. Toegang tot de modelleersoftware is geldig zolang u deze scholing aan de AvP volgt.

Op de website www.rhino3d.nl vindt u meer informatie over deze software. De eisen die Rhinoceros aan de pc stelt zijn te vinden op de website van Rhinoceros onder Downloads > System Requirements > Rhino 6 for windows.
Tijdens de opleiding werken we alleen met Windows, heeft u alleen de beschikking over een Apple laptop, neemt u dan voor de start contact met ons op voor de mogelijkheden.

Accreditatie

KABIZ: 28,5 punten

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Wilt u weten wat het programma, de scholingsdata en de kosten zijn van deze scholing? Klik op bovenstaande tabbladen of klik op onderstaande linken:

Programma van deze scholing
Data van deze scholing
Kosten van deze scholing

Voorbereiding

Installeren van ontwerpsoftware.
 
  

Deze opleiding bestaat uit 6 practica. Tussen de practica door oefent u thuis met de ontwerpsoftware die u kunt gebruiken zolang u de scholing volgt.
 

Les 1     
Geeft een basiskennis van de ontwerpsoftware. Aan de hand van een eenvoudige instructievideo leert u de basistools van het programma. U leert de commando’s die u in de meeste ontwerpsoftware zult tegenkomen.

Les 2     
Gaat dieper in op de verschillende commando’s. U leert hoe u commando’s kunt combineren bij het aanpassen van uw zoolontwerp. Zo leert u onder andere hoe u elementen kunt schalen, pro- en supineren, hoogtes kunt aanpassen en verschillende manieren om hakhoogte aan te brengen. Ook bij deze les is een instructievideo die u leert hoe u een scan binnenhaalt en hier op juiste wijze het grondpatroon en de elementen op plaatst.

Les 3     
Gaat over het passend maken van elementen. Het aanpassen van de elementen naar de individuele voet vergt oefening. U leert de mogelijkheden van het programma en past deze toe.

Les 4     
Gaat over het afwerken en beoordelen van het digitale model van een zool. U traint met verschillende digitale zolen waarin ontwerpfouten zitten. Zo werkt u aan uw eigen kwaliteit.

Les 5     
Gaat over het vertalen van verschillende scans naar een digitaal ontwerp. U werkt casussen uit met verschillende soorten afdrukken: digitale blauwdruk, 2D scans, drukmetingen. U past toe wat u in eerdere lessen heeft geleerd en leert hoe u een werkopdracht voor het frees-lab maakt. Kwaliteit staat voorop; het doel is een tevreden klant met een zool die perfect past bij voet en schoen. 

Les 6     
Gaat over 3D printen. U wordt op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot het 3D printen van therapiezolen en krijgt een demonstratie hoe een 3D printer werkt. U leert welke eisen gesteld worden aan het zoolontwerp; aan het eind van deze les kunt u een zoolontwerp maken dat geschikt is om 3D geprint te worden. 

In verband met mogelijke wijzigingen adviseren wij u voor elke les onderstaande planning te raadplegen. 

Deze scholing wordt in het voorjaar 2021 weer georganiseerd. Zodra de nieuwe lesdata bekend zijn, zullen wij deze in onderstaand lesrooster aangeven.
 
DagDatumTijdLokaalOpmerkingen
 
Lesgeld
 
€ 895,00
   
Betaling kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 233,75 (incl. € 10,00 incassokosten per termijn).
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. toetsing en excl. btw.