Deeltijdopleiding post-hbo sportpodologie

 
Deze deeltijdopleiding is een intensieve en tegelijk zeer praktisch ingestoken module op post-hbo niveau. De scholing is opgezet als een zeer waardevolle scholing voor voetspecialisten die zich willen specialiseren met sportpodologie op het hoogste niveau. Deze opleiding is tevens opengesteld voor fysiotherapeuten. 

Post-hbo sportpodologie

U denkt vanuit de voet, maar betrekt in deze opleiding daarbij de gehele bewegingsketen en de sportspecifieke bewegingen.
 
Tevens leert u rekening te houden met het feit dat niet elke blessure met een schoenadvies en/of zooltje valt op te lossen en dat u vaak samenwerkt met andere disciplines om de sporter optimaal te helpen. In de opleiding wordt daarom uitgegaan van een keten- en multidisciplinaire aanpak. 

Videoanalyse van sportbewegingen

Het analyseren van sportbewegingen met videobeelden staat centraal. Na een gedegen analyse stelt u een behandelplan op dat kan bestaan uit een combinatie van:
  • advies m.b.t. het verbeteren van biomechanica door techniektraining en/of oefentherapie
  • advies over hervatten van de training rekening houdend met mate van belasting en belastbaarheid
  • een schoenadvies
  • aanmeten van sportzolen

Vooropleiding

Deze scholing is opgezet voor: registerpodologen, podotherapeuten en podoposturaal therapeuten.

Deze scholing is ook opengesteld voor een ieder die een hbo-opleiding heeft afgerond in gezondheid en/of beweging en interesse heeft in de belasting van de voet bij sportspecifieke bewegingen. 

Dus ook voor fysiotherapeuten is dit een waardevolle scholing. Waar in deze opleiding het aanmeten van sportzolen aan bod komt, wordt uitgegaan van de voorkennis en vaardigheden van een registerpodoloog/podotherapeut. De kennis die een fysiotherapeut hierover opdoet tijdens deze opleiding is bruikbaar in het kader van multidisciplinaire samenwerking.  

Docent

Dhr. Joop Creemers, fysiotherapeut en register(sport)podoloog

Opleidingsduur en studiebelasting

16 leerblokken, verspreid over een jaar. Elk leerblok bestaat uit zelfstudie via e-learning en een dagdeel contactonderwijs op de leslocatie. De tijd tussen de contactbijeenkomsten wordt gebruikt voor zelfstudie en de uitwerking van praktijkopdrachten. 
Per leerblok bent u (gemiddeld) 8 uur kwijt aan thuisstudie dus in totaal 128 uur aan zelfstudie en voorbereiding van de lessen. Daarnaast moet u rekening houden met een tijdsinvestering van ongeveer 90 uur voor uw portfolio-opdrachten. 

Stage

In deze scholing hoeft u geen stage te lopen. Wel wordt ervan uitgegaan dat u praktijkopdrachten uitvoert in praktijksituaties. Dit mag uw eigen praktijk zijn of die van een collega.

Studiebenodigdheden

Op de website van Studystore vindt u een overzicht van de verplichte en aanbevolen boeken en materialen. Kies op deze site voor de opleiding die u gaat volgen. De verplichte boeken en materialen dienen voor aanvang van de opleiding in uw bezit te zijn. 

Naast deze materialen wordt ervan uitgegaan dat u tijdens de lessen beschikt over een smartphone of tablet met camera of een ander soort camera met afspeelmogelijkheid.

Groepsgrootte

Minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers

Toetsing

De examinering vindt plaats met behulp van een portfolio dat u tijdens de opleiding samenstelt met beroepsproducten en bewijzen van deskundigheid. Bij een voldoende beoordeling van het portfolio ontvangt u uw diploma. U vindt alle voorwaarden rondom toetsing en examens in het document Onderwijs- en Examenregeling (OER) op de pagina downloads

Accreditatie

KABIZ: 66,5 punten
KNGF: 135 punten

Locatie

Dutch HealthTec Academy
St.-Laurensdreef 22
3565 AK Utrecht

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Het plaatsen van een telefonische reservering is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.
 
Wilt u weten wat het programma, de scholingsdata en de kosten zijn van deze scholing? Klik op bovenstaande tabbladen of klik op onderstaande linken:
 
Programma van deze scholing
Data van deze scholing
Kosten van deze scholing 
 

Korte inhoud:


Leerblok 1
In dit leerblok maakt u kennis met de verschillen tussen podologie en sportpodologie m.b.t. anamnese, functieonderzoek, klinisch redeneren, sportschoenen en sportzolen.
U leert wat competentiegericht leren is aan de hand van een casus welke als voorbeeld dient voor het portfolio dat u als examenstuk inlevert.

Leerblok 2
In dit leerblok gaat u aan de slag met het afnemen van een sportanamnese, sport specifiek (functie)onderzoek en het zetten van lichaamsmarkeringen. Hierbij probeert u gelijk uw bevindingen middels klinisch redeneren te koppelen aan een hypothese over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ook leert u video-opnames maken met uw tablet of smartphone.
 
Leerblok 3

In dit leerblok gaat u hielmetingen doen en blauwdrukken maken (statisch en dynamisch). U leert over dynamische voetbogen en kenmerken van verschillende soorten sportschoenen.
 
Leerblok 4

In dit leerblok leert u dynamische hoekmetingen ketengericht interpreteren en u leert begrijpen hoe biomechanisch (dis)functioneren invloed heeft op klachten in/aan bil, heup, lies en bovenbeen. U leert de verschillen in biomechanica van de wandel- versus de hardloopbeweging; in welke fase zijn welke spieren actief? Wat gebeurt er in de gewrichten? Dit leert u aan de hand van casuïstiek.
 
Leerblok 5

Dit leerblok gaat over sportschoenen, gangbeeld definities per sport en onderbeen blessures. U beoordeelt de schoenen op kenmerken en eigenschappen voor diverse sporten. Daarnaast leert u sport specifieke slijtagepatronen aan schoenen te interpreteren. U beoordeelt de pasvorm en u leert te adviseren over correcte pasvorm en schoenkenmerken voor een individuele voet en sporter.

Leerblok 6
Dit leerblok is een vervolg op leerblok 4. Door casuïstiek leert u dynamische hoekmetingen dorsaal, frontaal en sagittaal te interpreteren, zodat heup en bovenbeenklachten bij hardlopen en wandelen beter kunt analyseren. Daarnaast leert u de kenmerken van goede hardlooptechnieken kennen en hardlooptechnieken evalueren en u legt de relatie met biomechanische gevolgen en blessures.
 
Leerblok 7 

Dit leerblok is een vervolg op leerblok 5. U herhaalt de anatomie van voet en onderbeen. U krijgt meer kennis van sportschoenen (o.a. verschillende vetertechnieken bij bepaalde klachten) en u leert kenmerken van verschillende (in de handel te verkrijgen) standaard sportinlay’s en bij welke type klachten u ze in kunt zetten.
 
Leerblok 8

Middels casuïstiek leert u ketengericht klachten aan onderbeen en voet analyseren en u betrekt daarbij ook eventueel fouten in de hardloop- en wandeltechniek. Middels klinisch redeneren komt u tot een interpretatie van alle gegevens uit functieonderzoek, dynamische hoekmetingen, videobeeld analyse en schoenbeoordeling: de sportpodologische conclusie. Op basis van deze conclusie stelt u een behandelplan op.
 
Leerblok 9

In dit leerblok leert u over verschillende voet en onderbeen blessures en wat u daar met sportschoenadvies en sportsteunzolen aan kunt doen.
 
Leerblok 10

Dit leerblok is een vervolg op leerblok 8. Middels casuïstiek leert u meer over het keten gericht analyseren van voet- en onderbeenklachten bij hardlopen en wandelen. Er is veel aandacht voor het goed leren klinisch redeneren en het opstellen van een behandelplan.

Leerblok 11
Sportzolen. In het praktijk lokaal gaat u zelf zoolelementen en zolen slijpen aan de hand van casuïstiek.
  
Leerblok 12

In dit leerblok leert u over de functionele anatomie en blessure(risico)s bij een heel aantal andere sporten (zaalsporten en veldsporten, individuele en groepssporten).  U verwerft inzicht in hoe biomechanisch (dis)functioneren invloed heeft op voet gerelateerde klachten en welke behandelingen door andere disciplines bij kunnen dragen aan herstel en wat u zelf kunt doen.

Leerblok 13
Sportzolen. In het praktijk lokaal gaat u zelf zoolelementen en zolen slijpen aan de hand van casuïstiek.
 
Leerblok 14

Dit leerblok gaat over fysiologie, herstel- en trainingsleer. U verwerft basiskennis van de herstel- en trainingsleer en u maakt de afweging tussen zelf adviseren en doorverwijzen gerelateerd aan de hulpvraag van de cliënt. U leert een inschatting maken van de herstelduur van uw cliënt. U leert een paar belangrijke instructies om hardloop en wandeltechniek te verbeteren, zodat iemand minder blessure gevoelig is.
  
Leerblok 15

Casuïstiek schoenen en zolen, oplossingen voor diverse klachten en diverse sporten.
 
Leerblok 16

In dit leerblok komen alle voorgaande onderwerpen terug, geïntegreerd in een casus die u zelf thuis heeft gemaakt. Deze casus neemt u mee naar de les en bespreekt u met een medestudent. De uitwerking van uw casus leert u toetsen aan de competenties als voorbereiding voor de casussen die u inlevert voor uw examinering.
  

Examinering:

De examinering vindt plaats met behulp van een portfolio dat u tijdens de opleiding samenstelt met beroepsproducten en bewijzen van deskundigheid. Bij een een voldoende beoordeling van het portfolio ontvangt u uw diploma. 
 

 


Deze opleiding wordt in het najaar 2020 niet georganiseerd.
Zodra deze opleiding weer wordt ingepland, vindt u betreffende data hieronder.

 

dag

datum

tijd

lokaal

opmerkingen

     


 


  
 
Lesgeld3315,00
   
Betaling van het lesgeld kan ineens of in vier maandelijkse termijnen van € 838,75 (incl. € 10,00 incassokosten per termijn).
Vermelde bedragen gelden voor 2020 en zijn incl. toetsing en excl. btw. 

Bijkomende kosten 

Voor deze opleiding zijn enkele boeken en materialen aanbevolen of verplicht. Bekijk meer informatie en de kosten op de website van Studystore